Nordlund Vingård

 

Historien om Nordlund

I november 2015 overtog jeg (Miriam My Sandra Arcerito) den daglige drift af Nordlund Vingård, det som før i tiden blev kaldt Dansk Vincenter (Grundlagt 1999). Vingårdens første kommercielle vin årgang (2002) blev lanceret den 12 december 2003.

Jeg startede som gartnerelev på vingården i 2013, og forelskede mig siden i stedet og kunne i 2015 da jeg fik tilbudt at forpagte gården ikke takke nej. 

Økologi

Min forudsætning for at overtage driften af vingården var at alle vinstokke fremadrettet skulle dyrkes økologisk. Og da jeg overtog i 2015, startede omlægningen til økologi. Omlægningen tager 3 år, da man skal gennemgå en 3-årig udrensningsproces. I 2018 kunne jeg lancere de første økologisk certificerede vine.

vinbondenimarken
Foto Rasmus Degnbol

Vinstokke

De første vinstokke blev plantet omkring 1995 af Jens Michael Gundersen, der blev i første omgang plantet omkring 700 planter af 200 forskellige sorter, for at finde frem til, hvilke sorter der gjorde sig bedst i det danske klima.
I dag består Nordlund vingård af 3 hektar vinstokke cirka 8.000 vinstokke som egner særlig godt til det danske klima. Af de røde sorter er 70% Rondo druen og de sidste 30 % fordeler sig på Castel, Regent og Léon Millot. Min grønne sort er udelukkende Solaris.

Den daglige gang

Til daglig er jeg ene om driften af vingården, på nær i perioder hvor frivillige hjælper mig med arbejdet i marken, og hvor der ellers er brug for det – uden dem kan jeg ikke nå det hele. 
Jeg er både direktør, gartner, sælger, rengøringsdame og alt hvad det ellers kræves at drive en vingård som ene vinbonde. Jeg er derfor travlt beskæftiget døgnet rundt, og foretrækker at alle henvendelser til vingården sker på e-mail.

vinbondepåsintraktor
Foto af Rasmus Degnbol

Navnet Nordlund

Navnet Nordlund har 2 betydninger, den første er, at jorden er udstykket fra en gammel ejendom, som hed Nordlund, og den anden er fundet i betydningen “den nordlige lund” – og måske også for nordlig til vinproduktion.
Mit logo er et nordisk soltegn, som er valgt, da solen er en meget vigtig faktor for hele produktionen af vin på disse breddegrader.

             Hvorfor købe vin langvejs fra, når du kan købe lokal vin i Københavns baghave?

 

Lokal produktion og udvikling

I disse dage er der stort fokus på at vi alle skal passe bedre på vores klode, specielt med hensyn på klimaet og i forhold til at reducere vores CO2-aftryk. Ved at købe lokale fødevare kan vi spare unødvendige ressourcer, som bruges på transport når vi  importere fra udlandet. Når du køber dansk vin er du også med til at støtte den lokale produktion og udvikling. 

vinmuseum
Foto Rasmus Degnbol